Uie is goed vir jou – al laat dit jou oë traan! deur Salomé Delport. Foto’s: Pexels
Hoekom laat uie jou oë traan?
Volgens die National Onion Association begin jou trane by swael – jy ken dit as die kenmerkende reuk van ’n vuurhoutjie wat pas aan die brand gesteek is. Dit is in knoffel ook.
Uie neem swael baie doeltreffend uit die grond op en omskep dit in swaeloksied. Wanneer jy die ui skil, kom dit in aanraking met ’n spesifieke ensiem wat dit in sinpropanetiaal-swaeloksiedgas omskep – die rede vir jou trane.
Lees ook: Die 10 beste dieetkosse
Is uie jou trane werd?
Beslis.
Volgens navorsingsresultate van die Wageningen-landbou-universiteit in Nederland is uie een van die onderskatte superkosse.
Die verskillende swaelverbindings in uie is kragtige kiemdoders wat onder meer Helicobacter pylori, die organisme wat aan maagsere verbind word, doodmaak.
Dit is een van ons beste bronne van probiotika, terwyl dit dubbel soveel kwersitien as appels en tee bevat.
As jy dink jy het ’n risiko op kankers en hartvatsiektes, maak seker dat jy genoeg uie eet, want hierdie anti-oksidant help om jou daarteen te beskerm.
Die jongste is dat uie ook bloedverdunners bevat, wat jou teen beroerte beskerm.
Maar jy kan minder huil
Plaas die ui in die vrieskas vir ongeveer 15 minute voor dit gesny word. Dit verminder die hoeveelheid suur ensieme wat in die lug vrygestel word en het geen effek op die smaak nie.
Wit- en rooi-uie maak meer van die ensieme wat hierdie “traangas” vorm, terwyl jonguie en salotte minder daarvan maak.