Spesery | Geur | Gebruik so |
Vars kerrieblare'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); } Kerrieblare is nie afkomstig van die kerrieplant nie en is ook nie die geheim agter kerriepoeier nie | Unieke sitrusgeur | Dit kan nie sommer in ’n resep vervang word nie. Die gedroogde blare is beskikbaar in die meeste supermarkte |
Komyn (jeera)'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); } Komynsaad word omtrent altyd in kerries gebruik | Bitsig, aards, effens bitter en talmend | Meng met maaskaas en suurlemoensap vir ’n doopsous. Sprinkel oor braaivleis en sit voor met tahini-sous. Komyn en pampoen is pasmaats |
Steranys'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); } Steranys is kenmerkend vir Oosterse geregte (Chinees en Viëtnamees) | Bitsig, met ’n sterker liquorice-geur as anys. Verfris die mond | Voeg ’n bietjie gemaalde steranys by roerbraai, kerries en sjokoladekoek. Gebruik heel om geposjeerde pere te geur. Heerlik saam met vark en eend. |
Brandrissies Vars brandrissies gee ’n branderige smaak aan ’n gereg en bevorder ook die geur van die ander speserye. | Vars: baie skerp, vrugtig. Droog: gekarameliseer, tabak en rokerig. | Gebruik om olies en vodka te geur. Probeer roomys met ’n knypie brandrissie. |
Kaneel (dalchini)'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); } Soet, geurig en delikaat. | Sprinkel oor geroosterde vrugte, Franse roosterbrood of klits saam met botter en sit voor met ontbytpap of wafels. | Gebruik ook saam met lamskenkels, hoender, kerries of oor groente. |
Borrie (haldi) (of Indiese saffraan). Dit word soms in die plek van saffraan gebruik. | Binder ander geure saam, subtiel aards. | Hierdie goudkleurige poeier word gemaak deur ’n wortel, wat amper soos vars gemmer lyk, te droog en dan te maal. Word hoofsaaklik as kleurmiddel gebruik, hoewel goeie borrie ’n unieke, onvervangbare geur het. |
Kassia (word ook Hollandse kaneel genoem) | Soet en geurig met ’n warm sensasie. | Kassia is gedroogde aromatiese bas, met ’n geur soortgelyk aan kaneel, maar dis dikker en het ’n growwer tekstuur. |
Koljander (dhania) | Bind ander geure saam, soet aromaties, warm. | Koljandersaad werk goed in geregte soos falafel en Egiptiese dukkah waar dit saam met sout, peper sesamsaad en haselneute gerooster en gemaal word. Koljanderblare is die Oosterse kookkuns se pietersielie en het ’n peperige, suurlemoensmaak. |
Naeltjies (luang) Naeltjies is gedroogde blomknoppies van ’n tropiese immergroen boom. | Bitsig, effens peperig met ’n kanfergeur. | Eens was ’n hand vol naeltjies net soveel werd soos ’n hand vol silwer! Gebruik spaarsamig, dit kan nogal oorheersend wees. Naeltjies komplementeer veral wildsvleis en vark. Hou tot drie jaar. |
Groen kardemom (elaichi) word ook die koningin van speserye genoem. Kardemom is nogal duur en word as ’n feestelike spesery beskou. | Soet, warm, bitsig en aromaties. | Geur vla, roomys, koeke, ryspoedings en klein koekies. Voeg ’n paar peule by gemaalde koffie in die dompelkoffiepot voor jy die water byvoeg. Haal die peule uit voor jy die koffie skink. |
Genoeg vir 4. Bestanddele 500 g vars pasta, soos tagliatelle of spaghetti 250 ml…
Om jou hond se ore skoon te maak is ’n noodsaaklike deel van sy basiese…
Bestanddele 3-4 groot rooi soetrissies, middeldeur gesny, en wit vliesies en pitte verwyder. sout…
Ons almal het een of ander slegte gewoonte. Die goeie nuus is dat jy dit…
Van speelskool na grootskool: 5 wenke deur Mariette Snyman. Foto Pixabay Om by die…
Met die strandseisoen op ons, kyk ons na die moets en moenies om te verseker…
Hierdie webwerf gebruik koekies.