Kan jy malaria met verkoue verwar?
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }Ja, ongelukkig. Die eerste simptome van Malaria verskil nie veel van ’n ligte verkoue nie. As jy malaria afskeep en nie dadelik (verkieslik binne 24 uur) behandel nie, ontwikkel dit gou in ’n baie ernstige toestand. Jy kan sterf. Ons het van die hoogste malariasterftesyfers ter wêreld.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }
Simptome van malaria
Hoe sal jy weet jy het malaria onderlede?
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }Die byt van ’n malariadraende muskiet is maar net soos enige ander muskiet se byt. Jy sal nie meer jeuk nie. Al leidrade is jou simptome, wat na ’n week of twee later kop uitsteek.
As jy na 7-15 dae nadat jy die eerste keer in ’n malariagebied ingekom het die volgende simptome het, gaan dadelik dokter toe:
• Jy het koors
• Jy het kouekoors
• Jy het hoofpyn
• Jy raak naar
Hoe lank nadat jy in ’n malariagebied was, kan jy nog malaria ontwikkel?
Verkouesimptome wat drie weke na jou laaste dag in ’n malariagebied begin is waarskynlik te wyte aan doodgewone verkouekieme.
Kan jy malaria kry as jy jou medikasie getrou gedrink het?
Ja, ongelukkig. Daar is weerstandige malaria, maar jou kanse is darem baie, baie kleiner as jy op medikasie is. Die beste bly om geen kanse te waag nie en dadelik dokter toe te gaan as jy verkouerig is na sewe tot vyftien dae in ’n Malariagebied.
Kry die jongste, opgedateerde malaria-inligting hier: www.nicd.ac.za/
Lees ook: Wat jy moet weet oor ystertekort
Iewers op ’n eiland met ’n toring staan nog ’n skatkis wat R1 miljoen kontant…
Maak 30 koekies • 500 ml (2 k) koekmeel • 80 ml (1⁄3 k) kakao…
Geurige tamatie-en-wors-gebak. Resep deur Vickie de Beer Lees ook: Geurige worsies met sampioene en…
Vir hierdie heerlike gebakte Carbonara druk jy die blokkies mozzarella tussen die pennepasta in! Resep…
Ribollita is ’n Toskaanse sopbredie. Dit word soos ’n sop gemaak maar is so lekker…
Kaas-en-Marmite-mosbolletjiebrood deur Vickie de Beer. Foto: Lindy Kriek
Hierdie webwerf gebruik koekies.