kategorieë: KosJy kan

Maak jou eie kaas en jogurt

Kaaskuns

Ricotta
Sowat 900 g

1 Voer ’n sif met ’n nat kaasdoek van sowat 30 cm x 20 cm uit, of gebruik ’n skoon kombuisdoek.
2 Sit die sif oor ’n groot bak.
3 Meng 3 liter (12 k) volroommelk, 375 ml (1½ k) vars room, 375 ml (1½ k) jogurt en 10 ml (2 t) sout in ’n groot kastrol.
4 Bring tot kookpunt en roer deurentyd.
5 Kook vir 2-3 min. of tot die melk skif.
6 As die melk ná ’n rukkie nog nie geskif het nie, voeg 30 ml (2 e) suurlemoensap by om die proses aan te help.
7 Trek van die hitte af en laat afkoel.
8 Gooi die melk deur die kaasdoek. Die sif mag nie aan die weiwater raak nie. Gooi die water uit.
8 Laat hang die kaas vir 45 min. of tot ’n mooi wit ricottakaas gevorm het.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }

Jogurt
sowat 1 liter

1 Verhit 2 liter (8 k) volroommelk in ’n groot kastrol oor matige hitte. Laat die melk liggies prut en ’n vel vorm.
2 Trek van die hitte af en laat afkoel totdat jy jou vinger kan indruk sonder om te brand.
3 Meng 250 ml van die louwarm melk en 125 ml (½ k) volroomjogurt in ’n bakkie.
4 Gooi die melk-en-jogurt-mengsel terug in die kastrol. Roer eenmaal.
5 Gooi die mengsel in gesteriliseerde flesse of in een groot fles en seël dig.
6 Sit die flesse in ’n kastrol vol warm water en laat die jogurt vir 18 uur daarin “broei”.
7 Haal uit die kastrol en hou in die yskas.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }

Mascarponekaas
sowat 500 ml

1 Voer ’n sif met ’n nat kaasdoek van sowat 20 cm x 30 cm uit, of gebruik ’n skoon kombuisdoek.
2 Sit die sif oor ’n groot bak. Gooi 2 liter (8 k) room in ’n glasbak wat knus op ’n kastrol pas wat halfvol kokende water is.
3 Verhit die room tot net voor kookpunt en roer deurentyd. Die room moet skuim en stoom.
4 Voeg 60 ml (¼ k) suurlemoensap by en kook vir nog 5-10 min. of totdat die room verdik en die agterkant van ’n lepel bedek.
5 Roer deurentyd. Laat vir 20 min. afkoel.
6 Gooi die room deur die kaasdoek. Laat heeltemal afkoel.
7 Sit in die yskas vir 24 uur, of totdat die room ’n mooi dik kaas gevorm het.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }
Deel
Gepubliseer deur
Michelle Nortje

Onlangse plasings

‘Kokkedoor Vuur & Vlam’: Kreatiewe verskille kelder een van die spanne

Daar het ook ’n spesiale gas opgedaag – dié keer was dit Jess van Dyk…

4 hours Gelede

Pampoenbredie

Genoeg vir 4 Bestanddele   15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie 1,5 kg lamsvleis…

15 hours Gelede

Voltooi jou kuier in Kaapstad met ’n ete by Marble Cape Town

Die ergste toeriste-gedruis na al die langnaweke het effe bedaar, die kole suis gesellig en…

1 day Gelede

Darren Scott op ‘Laataand by Rian’: “As ek nie kan praat nie, kan ek nie werk nie”

Die emosie het met tye hoog geloop toe Rian van Heerden die radio-legende Darren Scott…

1 day Gelede

Lees saam met jou kind op Wêreld Boekedag

Onthou jy knus voorleestydjies op jou ma of ’n ander volwassene se skoot? Dis vandag…

1 day Gelede

Kleur in met strooikussings

Strooikussings helder ‘n leefvertrek op. Dit is ‘n nuttige en bekostigbare bykomstigheid vir enige vertrek,…

2 days Gelede

Hierdie webwerf gebruik koekies.