Serves:1 groot koekNutrition facts:200 calories20 grams fat
Ingredients
Lewer 1 groot koek
Karamel met sout
200 g suiker
60 ml (¼ k) water
80 ml (1⁄3 k) dubbelroom
50 g botter, in blokkies gesny
2,5 ml (½ t) seesout
Koek
250 g botter, in blokkies gesny, plus ekstra
250 g donkersjokolade, in klein stukkies gebreek, plus ekstra skaafsels vir die voorsitslag
150 ml aangemaakte espresso of sterk koffie
225 g bruismeel
250 g strooisuiker
250 g bruinsuiker
30 ml (2 e) kakao
100 ml karringmelk
4 eiers, geklits
Sjokolade-ganache
200 g donkersjokolade, in klein stukkies gebreek
200 ml dubbeldikroom
Instructions
Karamel 1 verhit die suiker en water versigtig in ’n groot kastrol. Skud die kastrol liggies in die rondte tot net gesmelt - moenie roer nie. 2 Verhoog die hitte ’n bietjie en laat prut - Skud die pan heeltyd liggies in die rondte totdat die karamel baie donker en goudkleurig is. 3 Haal die pan af en klop die room en botter vinnig maar versigtig in tot glad, klop dan die sout in. Laat afkoel. (indien jy die karamel vooraf maak, hou dit in die yskas maar laat dit eers weer kamertemperatuur bereik voor jy dit gebruik. Jy kan dit tot 2 dae vooruit maak.)
Voorverhit die oond tot 160 °C. Smeer en voer 2 ronde 23 cm-koekpanne uit. 4 Sit die sjokolade met die botter, koffie en ’n knypie fyn sout in ’n kastrol. Smelt oor lae hitte tot mooi gemeng. 5 Meng die meel, suiker en kakao in ’n groot mengbak tot goed gemeng. 6 Klop die karringmelk by die gesmelte sjokolademengsel in en voeg die geklitste eiers by. 7 Meng goed by die meel en-suikermengsel in. 8 Skep die mengsel in die pannetjies en bak vir 75-85 min. tot gaar of tot ’n toetspen skoon uitkom. Laat vir 10 min. in die panne afkoel en keer op ’n afkoelrak uit om heeltemal af te koel.
Sjokolade-ganache 1 Sit die sjokolade in ’n bak. Gooi die room in ’n kastrolletjie en verhit oor matige hitte. 2 Haal af net voor dit begin kook en gooi dit oor die sjokolade (moet nooit die sjokolade by die room voeg nie - dit sal skroei.) 3 Laat die mengsel vir ’n minuut rus en roer dan met ’n houtlepel tot dit heeltemal saamgekom het. Laat die ganache tot kamertemperatuur afkoel. 4 Gooi ’n paar eetlepels van die karamel oor die koek - dit kan dalk nodig wees om die sjokolade effens te verhit voor jy dit oorgooi. Plaas die ander koeklaag bo-op en druk liggies vas. 5 Klop die afgekoelde ganache vir 3-5 min. met ’n elektriese menger of ballonklitser tot lig en donsig. Smeer die ganache bo-op. Sit dadelik voor.