hand vol tiemie, blaartjies van die takkies gestroop
200 g mange tout, ruweg gekap
150 g (1 k) ertjies
hand vol grasuie, gekap
150 ml suurroom
15 ml (1 e) Dijon-mosterd
gerasperde skil van 1 suurlemoen
15 ml (1 e) room
Eierwas
1 eier liggies geklop met ’n knypie sout
Metode
Sit die eisbein in ’n groot kastrol. Bedek met water en laat prut vir 2 uur tot die vleis van die been afval. Gooi nog water by indien dit te droog kook. Lig met ’n gaatjieslepel uit die kastrol en trek die vleis van die been af. Hou eenkant.
Maak intussen die deeg: Gooi die meel en botter saam in die bak van ’n voedselverwerker en verwerk tot dit net begin by-mekaarkom. Voeg die roomkaas en water by en verwerk tot alles goed bymekaarkom en ’n werkbare deeg vorm. Vorm die deeg in ’n sirkel en draai in kleefplastiek toe. Laat rus vir ’n uur in die ysk
Kook ses eiers vir 6 min. in borrelende soutwater en sit dan dadelik in yswater. Dop af en hou eenkant. (Die twee ongekookte eiers word later gebruik.)
Verhit die botter en ’n bietjie olie in ’n middelslagpan. Braai die preie, knoffel en tiemie vir sowat 2-3 min. daarin. Geur na smaak met sout en peper. Maak dit toe met ’n vel bakpapier en ’n deksel sodat die preie sag kan kook maar nie verbruin nie. Kook vir 20 min.
Voeg by die mange tout by en kook vir nog 5 min. Voeg by die ertjies, grasuie en ham by en roer goed deur. Trek van die hitte af en laat afkoel.
Voorverhit die oond tot 200 °C. Spuit ’n 20 cm-losboomkoekpan goed met kleefwerende kossproei.
Meng die suurroom, mosterd, suurlemoenskil, room en die twee ongekookte eiers saam in ’n maatbeker, geur met sout en peper.
Verdeel die deeg in twee dele. Rol sowat 5 mm dik uit op ’n skoon werksvlak wat liggies met meel bestuif is. Voer die koekpan daarmee uit.
Skep die helfte van die ham-en-ertjie-mengsel in die pan. Pak die 6 gekookte eiers in ’n kring in die vulsel en druk dit effens in. Gooi die helfte van die roommengsel oor, gevolg deur die oorblywende hamvulsel. Gooi die res van die roommengsel oor die vleis.
Rol die res van die deeg uit tot 5 mm dik en sny ’n 25 cm-sirkel daaruit.
Bedek die hamvulsel met die 25 cm-deegsirkel. Knyp die twee lae deeg met jou vingerpunte aan mekaar vas. Sny met ’n skerp messie ligte kepies in die deeg. Verf die deeg met die eierwas en bak vir 40-45 min. of tot goudbruin.
Laat effens afkoel en keer uit die pan. Laat heeltemal afkoel voor jy dit vir die piekniek inpak.