Was jou hande: Voordat jy begin om die snyplank skoon te maak, was jou hande met seep en warm water om te verhoed dat enige bakterieë van jou hande na die plank versprei.
Skraap enige oortollige kos af: Gebruik ‘n skraper of ‘n skerp mes, krap enige oortollige kos van die bord af. Gooi enige oorblywende stukke in die asblik weg.
Spoel die bord met warm water af: Spoel die bord deeglik af met warm water om enige oorblyfsels te verwyder.
Gebruik ‘n skoonmaakoplossing: Gebruik ‘n skoonmaakoplossing om die snyplank te ontsmet. Jy kan ‘n mengsel van gelyke dele water en wit asyn of ‘n oplossing van een eetlepel bleikmiddel per liter water gebruik. Dien die oplossing op die bord toe met ‘n skoon lap of ‘n spons en laat dit vir ‘n paar minute sit.
Spoel met warm water: Nadat jy die skoonmaakoplossing op die bord laat sit het, spoel dit deeglik af met warm water.
Droog die plank af: Gebruik ‘n skoon vadoek om die snyplank deeglik af te droog. Maak seker dat jy albei kante van die bord afdroog om te verhoed dat enige vog vasgevang word, wat kan lei tot die groei van bakterieë.
Olie die plank (indien nodig): As jy ’n houtsnyplank het, moet jy dit dalk olie om te keer dat dit uitdroog en kraak. Gebruik voedselgraad mineraal-lie of byewas om die bord teen vog en bakterieë te beskerm.
Gebruik aparte snyplanke vir rou vleis en pluimvee, groente en vrugte om kruisbesmetting te voorkom.
Vervang jou snyplank as dit swaar gevlek is, diep groewe of krake het, of ‘n reuk het.
Moenie houtsnyplanke in water week nie, aangesien dit water kan absorbeer en kromtrek. Vee hulle eerder skoon met ’n klam lap en droog hulle dadelik af.
Oorweeg dit om ‘n plastieksnyplank vir rou vleis en pluimvee te gebruik, aangesien dit maklik in die skottelgoedwasser skoongemaak en ontsmet kan word.
Ten slotte, die skoonmaak en ontsmetting van jou snyplank is ‘n deurslaggewende stap om voedselgedraagde siektes te voorkom. Deur hierdie stappe te volg, kan jy verseker dat jou snyplank veilig en gereed is om vir jou volgende maaltyd te gebruik.