kategorieë: KersfeesKos

Gerookte speenvarkie

Frik Oosthuizen van Santa Annas het vir ons Kersfees ’n speenvarkie van 7,7 kg gerook. Hier verduidelik hy hoe jy dit in ’n ketelbraai soos ’n Weber rook. Indien jy nie ’n speenvarkie kan kry nie, kan jy dit met ’n varkblad doen soos hier onder verduidelik. Frik laat week die vark eers vir ’n paar uur in ’n soutoplossing wat die vleis baie geurig maak.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }

1 heel varkblad (omtrent 4,5 kg, met die vel aan en die been nog in) of ’n speenvarkie van omtrent 7 kg.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }

Soutoplossing
• 3-4 liter water
• 250 ml (1 k) sout
• 250 ml (1 k) bruinsuiker
• 250 ml (1 k) whisky
• 30 ml (2 e) komynsaad
• 4 groot knoffelhuisies, fyn gekap
• 1 groot ui, geskil en fyn gekap
• 4 koppies ys

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }

1 Meng die water, sout, bruinsuiker en whisky in ’n groot plastiekskottel (groot genoeg vir die vark om in te pas) en roer tot die suiker en sout opgelos is.
2 Voeg die komyn, knoffel en ui by en gooi laastens die ys by om die oplossing koud te maak. Sit die vark in die oplossing (in die yskas as dit inpas) en laat lê vir 4-6 uur. Draai die vleis een keer om.
3 Lig die vleis uit die soutoplossing en vryf met kombuis-papier droog.
4 Maak nou eers ’n vuur in die ketelbraaier. Skuif die warm kole eenkant toe sodra dit lekker gloei. Week groterige houtskaafsels goed in water.
5 Sit ’n reghoekige foeliebakkie gevul met water langs die kole neer. Sit die rooster oor die kole en laat lê die varkie/blad langs die hitte, nie bo-op nie. Gooi die deurweekte skaafsels op die kole om rook te maak. Sit die deksel op en draai die luggate halfpad toe.
6 Gebruik ’n termometer. Die temperatuur in die braaier moenie onder 100 °C. daal nie. Voeg nog kole by indien die temperatuur val. Dit help om kole in ’n koolkaggeltjie (cole shute of chimney starter) aan te steek en warm kole by te voeg wanneer die temperatuur te veel val.
7 Rook die vark vir 4-6 uur. Die interne temperatuur van die vleis moet 95 °C wees om te verseker dat dit gaar is. (Gebruik ’n vleistermometer.)
8 Haal die vark van die vuur af en laat rus vir 10 min. Trek die vleis met 2 groot vurke in rafeltjies van die been af. Lê weg.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }
Deel
Gepubliseer deur
Michelle Nortje

Onlangse plasings

‘The Mommy Club’ se Johandri: “As dit soos hoërskooldrama voel, hou ek my afstand”

Showmax se gewilde werklikheidsreeks, The Mommy Club: Van die Hoofstad bied ’n vars, maar soms…

3 days Gelede

Nuwe herfsspyskaart by Creation is meer as kos en wyn

Deur Maryke Roberts. Foto’s: Clifford Roberts     Creation het ook pas by die Eat…

3 days Gelede

Koek met sjokolade en souterige karamel

Lewer 1 groot koek   Bestanddele   Karamel met sout 200 g suiker 60 ml…

3 days Gelede

Vyf vrae aan Anna Davel oor Suidoosterfees se ‘Konsert van Hoop’

Die 22ste Suidoosterfees word ingelui deur ’n indrukwekkende konsert van populêre en klassieke musiek. Anna…

3 days Gelede

Vyf-vinnige-vrae-Vrydag met Kristen Raath oor ‘Niggies’ en ma-wees op skerm

Hooffoto: Stavros Cassapis   Sedert die eerste episode van Niggies op kykNET uitgesaai is, het…

3 days Gelede

PAS BEKEND | Nuwe kykNET-reeks verken dramas en intriges van nuuskantoor

Adri Joubert was vir twee dekades die koel, kalm, gerusstellende gesig en stem van die…

3 days Gelede

Hierdie webwerf gebruik koekies.