Frik Oosthuizen van Santa Annas het vir ons Kersfees ’n speenvarkie van 7,7 kg gerook. Hier verduidelik hy hoe jy dit in ’n ketelbraai soos ’n Weber rook. Indien jy nie ’n speenvarkie kan kry nie, kan jy dit met ’n varkblad doen soos hier onder verduidelik. Frik laat week die vark eers vir ’n paar uur in ’n soutoplossing wat die vleis baie geurig maak.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }1 heel varkblad (omtrent 4,5 kg, met die vel aan en die been nog in) of ’n speenvarkie van omtrent 7 kg.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }Soutoplossing
• 3-4 liter water
• 250 ml (1 k) sout
• 250 ml (1 k) bruinsuiker
• 250 ml (1 k) whisky
• 30 ml (2 e) komynsaad
• 4 groot knoffelhuisies, fyn gekap
• 1 groot ui, geskil en fyn gekap
• 4 koppies ys
1 Meng die water, sout, bruinsuiker en whisky in ’n groot plastiekskottel (groot genoeg vir die vark om in te pas) en roer tot die suiker en sout opgelos is.
2 Voeg die komyn, knoffel en ui by en gooi laastens die ys by om die oplossing koud te maak. Sit die vark in die oplossing (in die yskas as dit inpas) en laat lê vir 4-6 uur. Draai die vleis een keer om.
3 Lig die vleis uit die soutoplossing en vryf met kombuis-papier droog.
4 Maak nou eers ’n vuur in die ketelbraaier. Skuif die warm kole eenkant toe sodra dit lekker gloei. Week groterige houtskaafsels goed in water.
5 Sit ’n reghoekige foeliebakkie gevul met water langs die kole neer. Sit die rooster oor die kole en laat lê die varkie/blad langs die hitte, nie bo-op nie. Gooi die deurweekte skaafsels op die kole om rook te maak. Sit die deksel op en draai die luggate halfpad toe.
6 Gebruik ’n termometer. Die temperatuur in die braaier moenie onder 100 °C. daal nie. Voeg nog kole by indien die temperatuur val. Dit help om kole in ’n koolkaggeltjie (cole shute of chimney starter) aan te steek en warm kole by te voeg wanneer die temperatuur te veel val.
7 Rook die vark vir 4-6 uur. Die interne temperatuur van die vleis moet 95 °C wees om te verseker dat dit gaar is. (Gebruik ’n vleistermometer.)
8 Haal die vark van die vuur af en laat rus vir 10 min. Trek die vleis met 2 groot vurke in rafeltjies van die been af. Lê weg.
MSI is opgewonde om ons eksklusiewe vakansieverkope aan te kondig, wat van 10 Desember tot…
Die lewe is te kort om al jou eie foute te maak. Leer by ander…
Los jy jou potjies se deksels oop of staan jou skoonheidsprodukte in die son? Dan…
Maak hierdie maklike gemmerbier - dit bevat nie gis nie! Dis die heerlikste afkoel-drankie.
Vonkelwyn is ryk aan geskiedenis Die tradisie om met vonkelwyn iets te vier word histories…
Met hierdie wenke sal jy soggens die spreekwoordelike gousblom eerder as die molshoop wees, al…
Hierdie webwerf gebruik koekies.