Het jy geweet dat meer vroue jaarliks aan hartvatsiektes en beroertes sterf as mans?
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }Gelukkig kan jy baie doen om jou risiko te verminder. Volgens die Hart- en Beroerte-stigting (voorheen die Hartstigting) is ’n gesonde lewenstyl die beste manier om hartvatsiektes die nekslag toe te dien.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }
In ’n streek in Sardinië vier een uit elke 200 mense wat tussen 1880 en 1900 gebore is hul honderdste verjaardag. Daar is verskeie teorieë vir die ongewone langlewendheid, maar lewenstyl, en veral dieet, word as die sterkste moontlikheid beskou.
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }As die Mediterreense dieet ontleed word, omvat dit al die basiese riglyne vir gesond eet, en spesifiek gesond vir die hart: baie vrugte en groente, gesonde olies soos olyf- en canola-olie, neute wat hoog is aan mono-onversadigde vetsure, onverfynde grane, ‘n matige hoeveelheid rooiwyn, min rooivleis en baie vis. Dié eetpatroon verbeter jou vlakke vir goeie cholesterol (HDL) en verlaag jou slegte cholesterol (LDL). En dis lekker ook. Dink aan pasta met geroosterde groente en olywe, ’n glasie rooiwyn, volgraanbrood en neute.
Vrugte en groente is gelaai met vitamiene, minerale, vesel en antioksidante. Boonop is dit vullend saam met ’n maaltyd, en as jy dit as ’n versnapering eet, keer dit dat jy aan ander ongesonde kos peusel. Dit help ook om bloedglukose te stabiliseer wat weer die gevaar van tipe 2-diabetes afweer. Mense in die Mediterreense streke eet oor die algemeen min rooivleis en sowat nege porsies vrugte en groente per dag. Volgraanprodukte is ook hoog in vitamiene en minerale en bevat vesel (veral oplosbare vesel soos in hawermout) wat hoë cholesterol kan verlaag. Hou by vuisgrootte porsies.
Moenie jou laat flous met hierdie een nie. Hoewel dit wil voorkom asof matige gebruik van rooiwyn jou kanse op hartvatsiektes kan verminder, val die klem op matige gebruik. Vir mans onder 65 is dit nie meer as twee glase (2 x 125 ml) per dag nie en vir vroue (en mans oor 65) nie meer as een nie. Drink jy meer, verhoog jou kanse op verskeie gesondheidprobleme soos onder meer kanker. Onthou om nooit op ’n leë maag te drink nie, want dit gooi jou bloedglukose deurmekaar.
Lees ook: Wat almal moet weet oor sinusallergie en hoe om dit te bestuur
Studies bewys dat mono-onversadigde vetsure, triglisiriede in jou bloed kan verlaag en selfs ’n anti-inflammatoriese effek op die aarwande kan hê. Maar dis belangrik watter soort en hoeveelheid vet jy inneem. Die fokus val op die gebruik van mono-onversadigde vetsure (soos omega-3) en die uitskakeling van versadigde vetsure (dierlike vet) en gehidreerde olies (transvetsure).
Onversadigde vette (veral mono-onversadig) is jou goeie vette en kom in olyfolie, canola-olie, olywe, avokado’s en neute voor. Die voorgeskrewe hoeveelheid is twee teelepels olie per persoon per maaltyd. As jy hoenderborsies in ’n bietjie olyfolie braai, kan jy nie nog vet in die maaltyd gebruik nie. Gebruik ’n gelyke hoeveelheid olyfolie, balsemiekasyn en heuning vir ’n heerlike slaaisous. Neute is hoog in vet, maar dit is ook hoog in mono-onversadigde vette wat jou cholesterol kan verbeter. Veral amandels en haselneute het ’n baie goeie verhouding mono-onversadigde vette. Elke maaltyd moet ’n mono-onversadigde vet bevat – so eet ’n paar amandels saam met jou ontbyt. Transvetsure verleng die rakleeftyd van gebakte produkte en is gewild in kommersiële gebak. Daar is alternatiewe, maar dit is duurder. Diepgebraaide wegneemkos is baie hoog in transvetsure omdat die olie weer en weer gebruik word. Jy neem nie net baie vet in nie, maar ook ’n baie ongesonde soort.
Onthou net om nie gesonde vis met ryk bottersouse dood te gooi nie. Rooster eerder as bak en moenie van geblikte sardyne vergeet nie. Dis heerlik op roosterbrood en maak goedkoop en lekker viskoekies. Olierige visse soos salm en tuna is ryk aan omega-3-vetsure. Maak ’n pasta van geblikte tamaties en geblikte tuna in water.
Eet minder rooivleis omdat alle dierlike vet versadigde vette is. Wors is gewoonlik hoog in vet, eet dit maar spaarsamig.
Spring nou aan die werk om aktiewer te raak en jou dieet hartvriendelik te kry. Dan kan jy ook soos die Sardiniërs groet: “A kent’annos”, wat vertaal word as “gesondheid en mag jy vir honderd jaar leef”.
Lees ook: Planne vir goeie kraakbeen
Lees ook: Suiwel: Jou bondgenoot tydens menopouse
Bestanddele 500 ml (2 k) gevriesde bessies 500 ml (2 k) volroom- Griekse jogurt…
Iemand het uiteindelik kykNET se miljoenrandvraag op die gewilde vasvraprogram Wie word ’n miljoenêr? beantwoord. …
Maak werk van dié kwessies en kry weer woema terug! #rrTussenOns
Die huidige Mej. Suid-Afrika, Mia le Roux, het vandag in ’n video op sosiale media…
’n Slaai vir die meer avontuurlustige eter wat van nuwe uitdagings, geurkombinasies en luukse bestanddele…
Hierdie webwerf gebruik koekies.