kategorieë: Leef gesondGesondheid

Dis hoekom jy sout moet sny

Saamgestel deur Michelle Nortje. Foto: Freepik

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }

Suid-Afrikaners hou van sout, maar hoe meer sout ons inneem, hoe meer vatbaar is ons vir hoë bloeddruk wat uiteindelik kan lei tot hartsiektes en beroerte. Hierdie siektes eis jaarliks die lewens van meer as 78 475 mense in Suid-Afrika, volgens die kenners by Pharma Dynamics.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }

Navorsing deur die Penn State College of Agricultural Sciences in Amerika dui daarop dat mense wat ekstra sout op hul kos gebruik sogenaamde “supertasters” is. Hierdie eters voeg meer sout by hul kos om die bitter smaak in sekere kosse soos cheddarkaas, broccoli, spinasie en olywe te verbloem. “Supertasters” het moontlik ’n verhoogde smaaksintuig as gevolg van die TAS2R38 bitter-reseptor-geen. Diegene met ’n meer neutrale smaaksintuig is minder geneig om ekstra sout op hul kos te gooi.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }

Het jy geweet: Suid-Afrika se diskresionêre soutverbruik is 41% per dag teenoor ander Westerse lande se verbruik van 15% per dag.

Is jy ’n “supertaster”? Vind hier uit.

'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }

Die meeste van ons gebruik 9 g sout per dag, pleks van die aanbevole 4-5 g. Die uitdaging is om te weet hoeveel sout om te gebruik, want te min is ook nie noodwendig goed nie. Kyk na ons tabel vir ’n lys van hoë- en laesout opsies om jou te help om die regte balans te kry. Klik hier.

Hoe balanseer jy geurige kos met gesondheid? Kyk na hierdie slim wenke. Selfs al besluit jy om net drie van die wenke te volg, sal jy jou mense al klaar ’n halwe tot een teelepel sout per dag spaar.

Het jy geweet brood is propvol sout? Hierdie 10 daaglikse kosse is saam verantwoordelik vir 40-60% van jou daaglikse sout.

Is ‘natuurlike’ sout soos ongejodeerde sout en seesout gesonder as gewone gejodeerde sout? Lees hier.

Deel
Gepubliseer deur
Michelle Nortje

Onlangse plasings

‘The Mommy Club’ se Johandri: “As dit soos hoërskooldrama voel, hou ek my afstand”

Showmax se gewilde werklikheidsreeks, The Mommy Club: Van die Hoofstad bied ’n vars, maar soms…

5 hours Gelede

Nuwe herfsspyskaart by Creation is meer as kos en wyn

Deur Maryke Roberts. Foto’s: Clifford Roberts     Creation het ook pas by die Eat…

5 hours Gelede

Koek met sjokolade en souterige karamel

Lewer 1 groot koek   Bestanddele   Karamel met sout 200 g suiker 60 ml…

6 hours Gelede

Vyf vrae aan Anna Davel oor Suidoosterfees se ‘Konsert van Hoop’

Die 22ste Suidoosterfees word ingelui deur ’n indrukwekkende konsert van populêre en klassieke musiek. Anna…

8 hours Gelede

Vyf-vinnige-vrae-Vrydag met Kristen Raath oor ‘Niggies’ en ma-wees op skerm

Hooffoto: Stavros Cassapis   Sedert die eerste episode van Niggies op kykNET uitgesaai is, het…

9 hours Gelede

PAS BEKEND | Nuwe kykNET-reeks verken dramas en intriges van nuuskantoor

Adri Joubert was vir twee dekades die koel, kalm, gerusstellende gesig en stem van die…

12 hours Gelede

Hierdie webwerf gebruik koekies.