Tradisioneel is herfs die seisoen van konfytmaak en bottelering, sodat somerprodukte bewaar kan word om die wintermaande op te kikker.
Van ons gunstelingkonfyte word met steenvrugte gemaak – wie kan perske- of pruimkonfyt, in terte gebak of ‘n warm skons op ‘n koue wintermiddag weerstaan? Steenvrugte is egter van die veelsydigste vrugte; en konfyte en jellies is net een goeie manier om dit te bewaar. Perskes is byvoorbeeld ook die heldebestanddeel in ‘geurbom’-speserye soos blatjang en achar; en pruime is die sterre van taai braai- of Asiatiese-styl doopsouse, marinades en glasure.
Jy hoef egter nie ’n vasbyter vir tradisie te wees om die vreugde van steenvrugte tot die volgende somer te laat hou nie. Daar is baie kontemporêre metodes en gebruike wat jou familie en vriende sal betower.
Hier is ‘n paar idees:
- Gee jou steenvrugkonfyte en jellies ‘n kosbare kinkel deur komplementêre speserye, kruie of ‘n skeut van jou gunstelingalkohol by te voeg. Vanielje voeg byvoorbeeld soetheid en diepte by pruimkonfyt, terwyl kaneel, neutmuskaat of kardemom pittige warmte sal byvoeg. Kruie soos basiliekruid, roosmaryn en tiemie sal ‘n moderne, helder en hartige noot byvoeg.
- Probeer jou hand aan steenvrugtestroop en koring vir iets anders. Perskes, nektariene en pruime is almal uitstekende opsies. Die byvoeging van geurmiddels soos speserye of sitrus balanseer die soetheid terwyl dit óf helderheid óf warmte byvoeg. Steenvrugtestroop kan gebruik word om nageregte te bo-op of as die heldbestanddeel in nageregresepte of smoothies. Hulle is heerlik as ‘n coulis vir soet of sout geregte. Kinders kan dit geniet as ‘n vars, hidrerende koors wat in stil of sprankelende water verdun word, en grootmense kan dit by skemerkelkies voeg.
- Gebruik gebottelde of ingemaakte perskes op moderne maniere – Gekonserveerde perskes sal altyd ‘n plesier wees in klassieke pasteie en skoenlappers of bloot met roomys bo-op. Jy kan dit egter ook rooster om by slaaie en graanbakkies te voeg, dit by jou oggendsmoothie in te sluit of dit op te kap vir ‘n pittige salsa.
- Maak ‘n paar sappige vrugtepotjies vir jou prettige winterbyeenkomste. Dink aan pruime in jenewer, brandewynperskes en nektariene wat in vodka of rooiwyn geweek is. Dit is so ‘n maklike volwasse bederf aangesien jy eenvoudig gewas vrugtestukke wat in jou gunsteling drank geweek is in gesteriliseerde, verseëlbare flesse plaas en op ‘n koel, donker plek bêre. Die alkohol dien as ‘n preserveermiddel en drankflesse kan vir ‘n paar maande in lugdigte flesse hou.
- Leer hoe om jou flesse en bottels te steriliseer – Volgens La Parfait, die Franse glasvervaardigingsmaatskappy wat sedert die 1930’s flesse, bottels en terrines vervaardig om kos te preserveer, is dit maklik om tuis te doen. Maak seker dat jou deksels en seëls in goeie toestand is en kyk na die rand van die bottels en flesse vir enige skyfies of krake in die glas. Jy wil ‘n lugdigte pas hê, so die toestand en kwaliteit van jou flesse en bottels maak saak – gelukkig is La Parfait-produkte plaaslik beskikbaar! Net voor gebruik, was die glasbottels sowel as hul deksels in warm, seepwater. Spoel hulle af in warm water en laat hulle dan lugdroog op ‘n skoon skottelgoedrak, maak seker dat die deksels en bottels nie opgestapel is of aan mekaar raak nie.
Om jou op ‘n geïnspireerde weg te kry, is hier twee steenvrugresepte wat deur Juicy Delicious aangebied word en geskep is deur Saadiyah Hendricks, resepontwikkelaar en kosinhoudskepper by Sadie’s Bubble of Yum.
Volg @juicydelicioussa op Instagram of besoek www.juicydelicious.co.za
Lees ook: Geroosterde perske gazpacho