Alles wat jy moet weet oor avokadopere deur Salomé Delport. Foto’s: pexels
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-1'); }); document.write(''); }'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-6'); }); document.write(''); }
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-2'); }); document.write(''); }
Avokado’s is een van daardie hipervoedsame gesondheidskosse wat werklik lekker is. Boonop is dit ongelooflik veelsydig: jy kan dit inpak werk toe sonder om dit te verkoel; van kleintjies tot bejaardes, en hartlyers tot diabete kan avokado’s eet; dit is ’n heerlike geriefskos wat jy net so kan eet; aan die ander kant omtower dit van toebroodjies tot roomys in elegante ontwerperskos; dit maak selfs ’n wonderlike kosgeskenkie vir iemand wat siek is.
Lees ook: Die nuwe toebroodjie – avokadopere!
'); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-300x250-3'); }); document.write(''); }
Maar kan jy soveel daarvan eet as wat jy wil?
Ongelukkig nie. Dit bevat taamlik baie kilojoules: amper duisend in ’n middelslag-avokado van 200 gram – so groot soos ’n driekwartkoppie, om dit makliker te visualiseer. Dit is ’n agtste van jou dag se kilojoules.
Daarby bevat avokado’s al twee (en baie van elkeen) bronne van kilojoules waaroor die groot dieetdebat gaan, naamlik koolhidrate en vette. Een avokado van 200 g bevat sowat 30 g vette – amper soveel soos jou vettoelaag per dag op die laevetdieet. Gelukkig is dit die beste moontlike vette, wat ’n avokado die ideale item as jou vetkeuse maak.
Lees ook: Hoenderslaai met avokadohoemoes en antieke grane
Vir banters is die 17 g koolhidrate daarin ’n groot hap uit jou koolhidraattoelaag vir die dag. Maar banters eet graag avokado’s, juis omdat die vette daarin jou versadig laat voel sodat jy minder eet.
Gelukkig tel voedingswaarde baie meer as kilojoules, vette en koolhidrate. Daarom sê albei groepe ’n derde tot ’n halwe avokado per dag is ’n verstandige porsie, met oorgenoeg voedingstowwe in ruil vir kilojoules.
Lees ook: Almal praat hieroor – is dit tyd jy ook die vasdieet probeer?
Soms kom jy op ’n winskopie af, ás jy kans sien vir ’n dosyn grasgroen avokado’s. Is dit jou geld werd?
Jy kry groen en té groen avokado’s, sê Julia Tew van Westfalia. “Groen avokado’s word tuis heerlik ryp. Té groen avokado’s ongelukkig nie.”
Avokado’s word om twee redes groen gepluk: dit kan nie aan die boom ryp word nie. Hulle word eers sag ná hulle gepluk is. Tweedens kan jy die rypword van groen avokado’s vertraag deur hulle te verkoel.
Lees ook: Eiers gevul met beet en avokado
Boere benut hierdie eienskappe om die tydperk van die boom na jou bord te verleng. Hulle pluk dus die avokado’s groen en hou dit koel tot dit by jou as verbruiker uitkom, waar dit in jou vrugtebak, wat tipies by kamertemperatuur staan, rustig ryp word. So kry jy die perfekte avokado al woon jy duisende kilometers ver van die naaste boord.
Dit is ’n wetenskap om ’n avokado te pluk sodat hy later lekker ryp word. Té vroeg het die olies nog nie genoeg ontwikkel nie en word jou avokado nie romerig ryp nie. Hoe langer die avokado aan die boom hang, hoe meer olie vorm en hoe romeriger smaak hy. In die regte klimaat kan avokado’s tot twéé jaar aan die boom hang voor hulle werklik ryp is. Boere gebruik spesifieke toetse om plukrypheid te bepaal – gewoonlik teen rondom 20 maande. As jy by betroubare handelaars groen avokado’s sien, kan jy hulle maar koop. Hulle is gepluk om ryp te kan word.
Lees ook: Kosse sonder suiker vir jou en jou kind
Maak avokado’s tuis ryp soos dit jou pas
Lees ook: Salm-en-avokadoslaai
Ons het dit al almal oorgekom: wanneer jy die vrug oopsny, is die pulp bruin of grys. Lees jou avokado se vreemde kleure so, volgens Westfalia.
Lees ook: Die een dieetgeheim wat vir almal werk
Die avokado se kroonjuweel is sy olie-inhoud – baie daarvan, en van die beste eet-olies wat jy kan kry. ’n Middelslag-avokado lewer sowat 2 eetlepels olie.
Ons ken koue gebruik van avokado-olie, soos oor slaai en vir pesto. Maar dit is ook ’n uitstekende warm olie. ’n Taamlik onbekende feit is dat avokado-olie die olie met die hoogste rookpunt is – van 250 °C tot 270 °C. Dit is belangrik om olies nie verby hul rookpunt te verhit nie, aangesien dit by hoër temperature begin oksideer en hul voedingswaarde verloor. (Die rookpunt vir botter, kanola, olyf- en sonneblomolie is sowat 170 °C, wanneer dit blou rook begin vorm en begin “verbrand”.)
Daarom kan jy met avokado-olie roerbraai, soteer, oondbak, verbruin en vleis braai. Daar is net een kooktegniek waarvoor avokado-olie nie geskik is nie: diepbraai. Sonneblomolie is beter vir aartappelskyfies, oliebolle en koeksisters.
Lees ook: Sjokoladekolwyntjies
Wat van koek?
Avokado’s en avokado-olie werk uitstekend in koek, koekies, broodjies, skons, kolwyntjies, sjokoladebruintjies en selfs roomys, sê Westfalia.
As die resep een koppie botter gebruik, vervang jy dit deur ’n driekwartkoppie avokado-olie. Anders kan jy ’n vars avokado verpulp en dit koppie vir koppie pleks van botter in die resep gebruik.
Wenk Avokadopulp kan jou koek liggroen kleur. As dit jou pla, verbloem dit deur ’n bietjie kakao by te meng.
Nog ’n wenk By kamertemperatuur is avokado-olie loperig. Daarom werk dit nie in resepte wat daarop staatmaak dat die smeer by kamertemperatuur solied moet wees nie (soos botter in versiersuiker en botter wat moet help lug vasvang, soos in rolkoekbeslag).
Lees ook: Sjokolade-ontbytbakkie
Hoeveel omega-3’s is daar regtig in avokado’s?
Die waarheid? Eintlik min.
Maar hier is vyf ander voordele van avokado’s
Die lewe is te kort om al jou eie foute te maak. Leer by ander…
Los jy jou potjies se deksels oop of staan jou skoonheidsprodukte in die son? Dan…
Maak hierdie maklike gemmerbier - dit bevat nie gis nie! Dis die heerlikste afkoel-drankie.
Vonkelwyn is ryk aan geskiedenis Die tradisie om met vonkelwyn iets te vier word histories…
Met hierdie wenke sal jy soggens die spreekwoordelike gousblom eerder as die molshoop wees, al…
Lewer sowat 9 kranse Bestanddele 100 g (160 ml) koekmeel 175 ml water…
Hierdie webwerf gebruik koekies.