Die katedraalkelder is weer oop. Deur Maryke Roberts
Die historiese en argitektoniese pronkstuk is in 1930 gebou en spog met ’n dramatiese ronde dak en loodglasvensters wat die indruk van ’n groot katedraal skep. Dit was ’n blye dag toe dié gebou weer met kos, wyn en samesyn gevul kon word.
Die middagete by ’n lang tafel is in die kelder gehou – die tuiste van ’n indrukwekkende versameling reusewynvate, met die kapasiteit om 12 000 liter kosbare vloeistof te hou. Die geskiedenis van die Suid-Afrikaanse wynbedryf is met sorg op sommige hiervan uitgekerf, wat ’n kreatiewe kinkel aan hierdie merkwaardige ruimte verleen.
Dit is in 2018 formeel geopen as ’n privaat eet- en geselligheidsvenue, onder die toesig van sjef Mynhardt Joubert, KWV-ambassadeur. Dit het hierdie kelder vinnig as die mees gesogte eksklusiewe venue in die wynlande laat word.
Die katedraalkelder se reis is egter op 23 Maart 2020 kortgeknip toe Suid-Afrika se eerste inperking ingestel is, gevolg deur ‘n reeks ander, wat geleenthede en byeenkomste effektief verbied het.
“Met nuwe gesondheidsregulasies in plek, het ons gedink dis ’n gepaste en positiewe tyd om Cathedral Cellar as ’n venue te heropen. Dit is ook gepas om die gees van sy Cathedral Cellar-wyne uit te lig, wat verandering as ’n vorm van storie uitlig,” het Tanya Blokdyk, Cathedral Cellar se handelsmerkbestuurder, by die middagete gesê.
Sjef Mynhardt se etes in die Cathedral Cellar word gekenmerk deur hul fyn balans tussen die gewaagde en die ingetoë: dink aan helder kleure versier met loof, kandelare en Franse linne-tafeldoeke wat met roomkleurige porselein bedek is en met erfenis-geïnspireerde kos gevul word. Hierdie gesogte ruimte kan vir groepe van 50 tot 300 bespreek word deur www.mynhardt.co.za te besoek.
Lees ook: Sjef Mynhardt se eie kookboek
Die eerste geselligheid het beslis die toon aangegee van dinge wat nog gaan kom. Gepas getiteld “Kulinêre Reis in pers” was die middagete gepas in die 2022 Pantone kleur van die jaar, Very Peri – ’n pers skynsel met duidelike lila- en laventelondertone.
Mynhardt het vertel: “Hierdie kleur lyk soos kreatiwiteit en vertoon ’n nuuskierige en interessante gees. Pantone het aangekondig: ‘Very Peri is ‘n simbool van die wêreldwye tydsgees van die oomblik en die oorgang waardeur ons gaan. Soos ons uit ’n intense tydperk van isolasie kom, verander ons idees en standaarde, en ons fisieke en digitale lewens het op nuwe maniere saamgesmelt. Very Peri help ons om hierdie veranderde landskap van moontlikhede te omhels, wat ons ontvanklik maak vir ’n nuwe visie, terwyl ons ons lewens herskryf.’”
Sy bypassende spyskaart het berus op pers Parysvye as inspirasie en basis vir elke gang. Pancetta-toegedraaide persvye is bedien met The Centenary Cap Classique, houtskool-ciabatta en vyebotter met Cathedral Cellar Sauvignon Blanc, ‘Cacik’ of Turkse sop met vars vye met Cathedral Cellar Chardonnay, gerolde lam met vye en aspersies met Cathedral Cellar Triptych, en laastens Italiaanse sjokoladetert met vars vye en gedroogde vye-meringue met Cathedral Cellar Pinotage.
Justin Corrans, Cathedral Cellar se hoofwynmaker, het gesê: “Vandag het weer die koskombinasie en veelsydigheid van Cathedral Cellar se wyne benadruk. Cathedral Cellar-wyne word gemaak met die veelvuldige-streek-benadering, wat beteken dat ons die beste druiwe uit die beste streke vir hierdie wyne kan verkry. Dit is ’n benadering wat bydra tot hul bekroonde gehalte, maar dit gee ook aan hulle ’n unieke en eiesoortige karakter, wat so treffend geïllustreer is saam met sjef Mynhardt se disse.”
Lees ook: Die 57ste Fleur du Cap-teatertoekennings by glorieryke geleentheid gevier
“Ons is verheug om aan te kondig dat geleenthede in hierdie gesogte ruimte nou weer bespreek kan word,” het Tanya afgesluit.
Cathedral Cellar is ’n wynportefeulje en venue en die etikette beeld die Katedraalkelder uit met pragtige koperlyntekeninge en vereer die kelder se 32 vate wat ongeveer 3 meter elk in omtrek is.
Verbruikers kan die wynetikette skandeer vir ’n lewende wynetiket-ervaring via die LABELinmotion-toep.
Foto’s: Verskaf