genoeg vir 10
Sponskoek
• 170 g koekmeel
• 15 ml (1 e) mielieblom
• 6 eiers
• 200 g suiker
• knippie sout
• 70 g botter, gesmelt en afgekoel
Suurlemoenstroop
• 125 ml (½ k) vars suurlemoensap
• 125 ml (½ k) suiker
Framboos-en-suurlemoenversiersel
• 400 g botter, kamertemperatuur
• 600 g versiersuiker
• sap van een suurlemoen
• 200 g frambose
1 Voorverhit die oond tot 180˚C. Voer een 20 cm koekpan (dit moet ’n redelike diep pan wees) met bakpapier uit.
2 Smelt die botter en hou dit eenkant. Sif die meel en die mielieblom in ’n mengbak en hou dit byderhand.
3 Berei ’n dubbelkoker voor met 2 koppies water. Verhit oor matige hitte.
4 Plaas die suiker, sout en eiers in die mengbak van ’n elektriese menger en klits totdat dit goed gemeng is. Plaas die mengbak oor die pruttende water en klits aanhoudend. Die eiermengsel moet warm word en die suiker moet oplos. Toets gereeld of die mengsel warm is.
5 Plaas die mengbak in die elektriese menger sodra die mengsel baie warm is, klits teen hoë spoed. Die mengsel moet nou lig van kleur word en verdubbel in volume. Klits totdat die mengsel afgekoel het. Sowat 5-7 min.
6 Vou nou die meelmengsel versigtig met ’n breë spaan in. Roer twee eetlepels van die eier-en meelmengsel by die botter in.
7 Gooi dit nou weer by die ander bestanddele in die mengbak en vou goed deur sonder om te veel volume te verloor. Die mengsel moet lig, amper skuimerig en lig van kleur wees.
8 Gooi die mengsel in die koekpan en bak vir 25-30 min. of tot ’n toetspen skoon uitkom
9 Vir die suurlemoenstroop: kook die bestanddele in ’n klein potjie totdat die suiker opgelos is en dit stroperig word. Verwyder van die hitte en laat afkoel.
10 Vir die framboos-en-suurlemoenversiersel: plaas die botter in die mengbak van ’n elektriese klitser en klits tot sag en glad.
11 Voeg die versiersuiker by en klits teen medium spoed totdat die versiersel wit en romerig is. Sowat 5 min.
12 Voeg die suurlemoensap by en klits goed deur. Die frambose kan ook nou bygevoeg word en teen ’n stadige spoed deurgemeng word. Voeg so eetlepel of 2 kookwater by om dit maklik smeerbaar te maak.
13 Sny die koek in dun lae wat ewe dik is. Plaas die eerste laag op die koekbord en drup die suurlemoenstroop oor. Moenie die koek te nat maak nie. Smeer nou ’n lagie van die versiersel oor. Plaas nou die volgende koeklaag op en herhaal die proses tot al die lae voltooi is. Versier nou die hele koek met ’n dun laag van die versiersel, maak seker dit is mooi glad en egalig rondom en bo-op die koek.
14 Versier die bokant van die koek met roompoffertjies wat gedoop is in witsjokolade-ganache, goue roosblare en goud geverfde frambose.
Verjaarsdagkoek 1: Tina Bester se witsjokoladekoek
Verjaarsdagkoek 2: Wessels van Vuuren se rooiwyn-sjokoladekoek
Verjaarsdagkoek 3: Katelin Williams se gebakte Alaska-koek
Verjaarsdagkoek 4: Kanya Hunt se haselneutkoek met rooifluweel-roosversiering