genoeg vir 10
Koek
• 180 g witsjokolade, fyngekap
• 350 g botter, in blokkies gesny
• 600 g strooisuiker
• 360 ml melk
• 300 g koekmeel
• 100 g bruismeel
• 5 ml (1 t) vanieljegeursel
• 4 groot eiers
Roomkaasversiersel
• 120 g botter
• 500 g versiersuiker
• 5 ml (1 t) vanieljegeursel
• 160 g roomkaas
Gesoute karamelsous
• 140 g suiker
• 45 ml (3 e) water
• 125 ml (½ k) room
• 25 g botter
• 5 ml (1 t) sout
• 2.5 ml (½ t) vanieljegeursel
1 Voorverhit die oond tot 180°C. Voer drie 18 cm-koekpanne met bakpapier uit.
2 Meng die witsjokolade, botter, strooisuiker en melk in ’n groot kastrol oor lae hitte tot glad. Sit die mengsel in ’n groot mengbak en hou eenkant vir 15 min. om af te koel.
3 Sif die koekmeel en bruismeel by die sjokolademengsel. Voeg die vanieljegeursel en eiers by en klits tot goed saamgemeng.
4 Verdeel die mengsel gelykop tussen die koekpanne. Bak vir 25min. of tot ’n toetspen skoon uitkom.
5 Vir die roomkaasversiersel: meng die botter, versiersuiker, vanieljegeursel en roomkaas met ’n draadklitser tot lig en donsig.
6 Vir die karamelsous: Meng die suiker en water in ’n groot kastrol. Verhit oor lae hitte en roer tot die suiker gesmelt is. Laat saggies prut tot die suiker goudkleurig is. Verwyder van die hitte en voeg die botter by. Klits effens. Voeg die room by, wees versigtig dit sal opborrel. Voeg die vanieljegeursel en sout by. Klop oor matige hitte tot goed gemeng.
7 Smeer ’n laag roomkaasglassuur op elke koeken staple die drie lae op mekaar. Smeer die res van die versiering om die koek en smeer dit glad met ’n paletmes. Gooi laastens die karamel oor. Versier met vars blomme, meringuesoentjies, makrolletjies, klappersjokolade en sjokoladeskywe.
Verjaarsdagkoek 2: Wessels van Vuuren se rooiwyn-sjokoladekoek
Verjaarsdagkoek 3: Katelin Williams se gebakte Alaska-koek
Verjaarsdagkoek 4: Kanya Hunt se haselneutkoek met rooifluweel-roosversiering
Verjaarsdagkoek 5: Martjie Malan se framboo-en-suurlemoenkoek